Piano alebo Pianino: Rozdiely a história

16. 2. 2024

Rozdiely medzi pianom a pianínom majú svoj pôvod v histórii vývoja klávesových nástrojov a postupných inovácií, ktoré viedli k vzniku týchto dvoch rozdielnych foriem. Pozrime sa teda na ich históriu a následne na ich slohové rozdiely.

História:
Piano:

Piano, často označované aj ako klavír, má svoje korene vo vývoji klávesových nástrojov v 17. storočí.
Jedným z prvých predchodcov piana bolo čembalo, ktoré používalo kláty namiesto kladiviek, aby vytvorilo zvuk.
V roku 1709 vynašiel taliansky hudobník Bartolomeo Cristofori prvý nástroj, ktorý dnes považujeme za piano. Tento nástroj mal klávesnicu a mechanizmus kladiviek, ktorý umožňoval hráčovi regulovať hlasitosť.
Počas 18. a 19. storočia prešlo piano mnohými inováciami, ktoré viedli k zlepšeniu zvuku a mechaniky.
Pianino:

Pianino vzniklo ako snaha o menší a kompaktnejší variant piana.
Jeho vývoj je spojený s potrebou mať doma dostupný hudobný nástroj, ktorý by zaujal menej miesta a bol cenovo dostupnejší.
Prvá pianina sa začala objavovať v 19. storočí, keď výrobcovia začali experimentovať s novými designami a konštrukciami.
Pianina sa rýchlo stala populárnou voľbou pre domáce hranie a vzdelávacie účely vďaka svojmu menšiemu rozmeru a nižším nákladom.
Slohové Rozdiely:
Piano:

Piano je často vnímané ako symbolom elegancie a nadčasového umenia. Jeho bohatý a plný zvuk ho robí ideálnym pre sólové vystúpenie a koncerty.
Pri popise piana sa často používajú slová ako "majestátny", "hlboký" a "elegantný", čo odráža jeho historické postavenie ako hlavného klávesového nástroja v klasickej hudbe.
Pianino:

Pianino, vzhľadom na svoje menšie rozmery a menej intenzívne zvukové vlastnosti, často evokuje pocit útulnosti a intimity.
Slová ako "prístupné", "pohodlné" a "rodinné" sa často používajú na opis pianína, čo odráža jeho všeobecnú popularitu medzi amatérskymi hudobníkmi a domácnosťami.

Klavír alebo Piano:
Klavír a piano sú v skutočnosti dva názvy pre rovnaký hudobný nástroj. Oba pojmy sa používajú na označenie klávesového nástroja, ktorý funguje na princípe mechanického úderu kladivkom na struny vo vnútri nástroja pomocou klávesnice. Avšak, v niektorých jazykoch alebo regiónoch sa môže uprednostňovať jeden termín pred druhým.

Historicky vzaté, slovo "klavír" pochádza z talianskeho slova "clavicembalo", čo znamená "klávesový nástroj". V anglicky hovoriacich krajinách sa však často používa termín "piano", čo je skrátenina z talianskeho "pianoforte", čo znamená "mäkké-hlasité". Oba termíny sa teda používajú na označenie toho istého nástroja a ich význam je úplne synonymický.

Je dôležité si uvedomiť, že klavír alebo piano sú len rôzne mená pre rovnaký nástroj, či už sa jedná o koncertný veľký klavír alebo menší variant pianína. Takže rozdiel medzi nimi spočíva skôr v preferencii jazyka alebo kultúry než v samotnom nástroji.


Z čoho sa skladá klavír:
Klavír je zložitý hudobný nástroj, ktorý sa skladá z mnohých dielov a mechanických súčastí. Tu je prehľad hlavných častí a ich funkcií:

Korpus: Korpus klavíra tvorí jeho vonkajšiu rámovú konštrukciu. Je to robustná a pevná štruktúra, ktorá poskytuje podporu a ochranu vnútorným častiam nástroja.

Klaviatúra: Klaviatúra je súbor klávesov, ktoré hráč používa na ovládanie nástroja. Každý kláves reprezentuje určitú notu a pri stlačení klávesu sa aktivuje mechanizmus, ktorý vyvolá zvuk.

Struny: Struny sú základným zvukovým prvkom klavíra. Sú napnuté v ráme a vibrácií, ktoré vznikajú pri ich údere kladivkom, vytvárajú zvuk. Väčšina klavírov má pre každú notu tri struny, ktoré sú ladené na rovnakú frekvenciu.

Kladivka: Kladivka sú malé drevené či plastové súčasti pripojené k klaviatúre. Pri stlačení klávesy klesnú kladivka dole a úderom na struny vytvárajú zvuk.

Mechanizmus: Mechanizmus klavíra je komplexný systém tyčí, pák a kľúčových súčastí, ktorý prenáša pohyb klávesy na kladivko a umožňuje presné a rýchle stlačenie klávesy.

Pedále: Väčšina klavírov má tri pedále umiestnené pod klaviatúrou. Pravý pedál, nazývaný sustain pedál, predlžuje dobu, počas ktorej zvuk strún zostáva udržiavaný. Ľavý pedál slúži na tlmenie zvuku, a stredný pedál, ktorý sa obvykle nazýva una corda, umožňuje hráčovi zmeniť zvukovú kvalitu nástroja.

Rezonančná doska: Rezonančná doska je veľký drevený plát umiestnený pod strunami. Jej účel je zosilniť a rozptýliť zvuk strún po celom priestore klavíra, čo prispieva k plnšiemu zvuku nástroja.

Skrutky a hmatníky: Tieto súčasti sú zodpovedné za ladenie klavíra. Hmatníky sú malé kovové časti pripevnené k strunám a pomocou skrutiek je možné upraviť napätie strún a tým aj ich ladenie.

Toto sú hlavné časti a mechanizmy, z ktorých sa skladá klavír. Každá z týchto súčastí má kľúčovú úlohu v tvorbe zvuku a umožňuje hráčovi vyjadriť svoju hudbu s jemnosťou a dynamikou.

Klavírna súťaže na Zóne umenia
Klavírne kurzy na Zóne umenia
Lektori výučby hry na klavíri