Aký je rozdiel medzi keyboardom a digitálnym pianom?

21. 2. 2024

Pokiaľ si začiatočník a vyberáš si svoj prvý klávesový nástroj, máš niekoľko možností. Začínajúci hudobníci však najčastejšie siahajú po keyboarde alebo digitálnom piane. Pri výbere správneho produktu by mala zavážiť nielen cena a kvalita, ale aj funkčnosť a zámer používania. Napriek tomu, že tí keyboard a digitálne piano môžu pripadať ako identický nástroj, je medzi nimi pár dôležitých rozdielov. Poradíme ti, ako si s ohľadom na ich rozdiely vybrať nástroj, ktorý zodpovedá tvojim potrebám.

Hudba je pre mnohých ľudí relaxom a dobrým spôsobom odreagovania. Na súčasnom trhu sú keyboardy a digitálne piana širokým segmentom.
Rozdiel medzi keyboardom a digitálnym pianom nie je úplne zjavný na prvé počúvanie. Môže sa nám zdať, že za oboch si sadneme, stlačíme klávesy a hráme. Rozdiel je predovšetkým vo funkciách a využití. Niektoré funkcie nájdeš na oboch typoch nástrojov. Je však dôležité si uvedomiť, že zatiaľ čo niektoré digitálne piana majú funkcie keyboardov, nie všetky keyboardy sa môžu rovnať digitálnym pianom.

Hlavné rozdiely medzi keyboardom a digitálnym pianom
Digitálne piano
Kvalita zvuku: Digitálne piano môže v mnohých ohľadoch nahradiť klasický akustický klavír. Kvalitné nástroje majú citlivú klaviatúru - reagujú na silu dotyku.
Funkcia: Výhodou môžu byť aj iné elektronické vymoženosti, ako napríklad výber rôzneho zvuku klavíra alebo vstavaný metronóm, možnosť nahrávania alebo možnosť pripojenia slúchadiel.
Rozsah kláves: Majú potrebný rozsah a pedál je samozrejmosťou. Cena digitálneho piana sa pohybuje okolo 500 eur a viac.
Možnosti zvuku: Možnosti vytvorenia tónu zostávajú v porovnaní s klasickým klavírom obmedzené, ale digitálne piana sú výbornou voľbou pre užívateľov, ktorí naozaj hľadajú alternatívu práve ku klasickým akustickým klavírom.
Keyboard
Variabilita zvuku: Keyboard toho ponúka mnoho. Môžeš si vybrať rôzne zvuky – chvíľu hráš ako flauta, chvíľu ako gitara, potom ako celý orchester.
Rytmický sprievod: Má tiež zaujímavú funkciu - rytmický sprievod bicích. Môžeš nahrávať či programovať. Nástroj je ľahko prenosný a nezaberá veľa miesta.
Vhodnosť pre tanečnú hudbu: Je vhodný najmä pre tanečnú hudbu. Najlacnejšie keyboardy sa pohybujú od 100 eur. Cena závisí od funkcií a množstva zvukov, ktoré keyboard ponúka.
Počet klávesov
Digitálne piano: Takmer všetky digitálne piana majú kompletnú sadu 88 kláves.
Keyboard: V priemere majú keyboardy 61 kláves a rozpätie 5 oktáv.
Citlivosť a rýchlosť
Digitálne piano: Má citlivú klaviatúru, reaguje na silu dotyku.
Keyboard: Citlivosť sa na tomto nástroji tvorí o niečo horšie.
Typ zvuku
Digitálne piano: Obsahuje menej zvukov ako keyboardy, ale kladie dôraz na kvalitu zvuku klavíra.
Keyboard: Disponuje desiatkami rôznych zvukov, ktoré suplujú každý možný nástroj.
Funkcia automatický sprievod
Keyboard: Ideálne pre tvorbu hudby a sám zastúpi aj celú kapelu. Ponúka množstvo zaujímavých zvukov a automatických sprievodov v rôznych štýloch.
Digitálne piano: Vo väčšine prípadov nemá tieto funkcie, ale niektoré modely umožňujú základný sprievod.
Pedále
Digitálne piano: Má vo výbave pedále, ako je soft pedál, sostenutý pedál a sustain.
Keyboard: Tieto tri pedále nemá štandardne, ale je možné si ich pripojiť.
Ktoré klávesy sú ideálne pre začiatočníka?
Pokiaľ si úplný začiatočník a vážne sa chceš naučiť hrať na klávesy, digitálne piano je lepšou voľbou. Ponúka takmer identický zážitok z hry na klavíri, je dostupnejší a skladnejší ako akustický klavír.

Keyboardy sú vhodné pre tých, ktorí hľadajú zábavu a možnosť experimentovania s rôznymi zvukmi a funkciami. Sú ideálne na tvorbu tanečnej hudby alebo pre hráčov, ktorí neplánujú plnohodnotne študovať hru na klavíri.

Rozdiely medzi keyboardom a digitálnym pianom (Pokračovanie)
Pokiaľ si začínajúci hudobník a vyberáš si svoj prvý klávesový nástroj, je dôležité porozumieť rozdielom medzi keyboardom a digitálnym pianom. V predchádzajúcej časti sme preskúmali kľúčové odlišnosti týchto dvoch nástrojov, a teraz sa pozrieme na to, ako tieto rozdiely ovplyvňujú rozhodnutie pri výbere vhodného nástroja.

Ako vybrať medzi keyboardom a digitálnym pianom?
Zváž svoje ciele: Ak tvoje ciele zahŕňajú plnohodnotné štúdium hry na klavíri, učenie sa techniky a rozvoj klavírneho repertoáru, je lepšou voľbou digitálne piano. Ponúka ti podobný zážitok ako akustický klavír, ale s výhodami elektronického nástroja.

Funkcie a zvuky: Pokiaľ hľadáš širokú škálu zvukov a funkcií, ktoré ťa inšpirovať k experimentovaniu s hudbou, bude pre teba lepšou voľbou keyboard. Tieto nástroje ponúkajú rôznorodé zvuky a možnosť automatického sprievodu, čo je užitočné pre tvorbu a hranie rôznych hudobných žánrov.

Citlivosť a kvalita zvuku: Pokiaľ ti záleží na citlivosti kláves a kvalite zvuku, ktorú prináša klavírna hra, bude digitálne piano lepšou voľbou. Klaviatúra digitálneho piana poskytuje prirodzenejší pocit pri hre a vernejšiu reprodukciu zvuku klavíra.

Rozsah kláves: Pokiaľ plánuješ hrať pokročilejšie skladby, digitálne piano s plným rozsahom 88 kláves ti poskytne väčšie možnosti pre interpretačnú prácu. Naopak, ak hľadáš nástroj pre začiatočné 

cké cvičenie alebo zábavnú hudbu, môže byť keyboard s menším počtom kláves dostačujúce.

Cena a dostupnosť: Rozpočet je samozrejme tiež dôležitým faktorom. Vzhľadom k ich rôznorodým funkciám a kvalite zvuku sú digitálne piana obvykle drahšie ako keyboardy. Pokiaľ ti ide hlavne o zábavu a experimentovanie, môže byť pre teba vhodnejšou voľbou lacnejší keyboard.

Záver
Pri výbere medzi keyboardom a digitálnym pianom je dôležité zvážiť svoje osobné preferencie, ciele a rozpočet. Obe možnosti majú svoje výhody a nevýhody, či už ide o citlivosť klávesov, kvalitu zvuku alebo škálu funkcií. Pokiaľ si nie si istý, čo je pre teba najlepšia voľba, odporúčame vyskúšať oba typy nástrojov a podľa toho sa rozhodnúť. Hlavne si však pamätaj, že hra na klávesy by mala byť predovšetkým zábavná a inšpirujúca!

Výučba hry na klavír / keyboard na Zóne umenia